P E R S B E R I C H T

100 deuren ? Het onverwachte antwoord ©

16.10 tot 7.11.2004
_______________________

Opendeur op al ons gemeenschappelijke rijkdom en creatieve antwoorden op 's we-relds onzekerheden

Georganiseerd op het initiatief van de educatieve dienst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werden kinderen van alle sociale, culturele en filosofische niveaus gesensibiliseerd voor de dialoog, de openheid, de cultuur, de onzekerheid, de oplossing van conflicten.
Dankzij de ontdekking van beeldende, muzikale, poëtische, literaire kunstwerken van heden en gisteren, hier en elders, tijdens bezoeken en creatieve ateliers in het museum, werden allen partners in een tentoonstelling die de uitkomst is van opsporingen en ontdekkingen.

Deze reis in de verbeeldingswereld van de kinderen werd ingegeven door een bedenking over de deur. Deur van de dialoog die, met haar dualiteit, haar materiële maar ook mentale aspect, ons vrijlaat of opsluit. Geruststellend of verdrukkend, beveiligend of agressief, bakent ze een ruimte van vrijheid of gevangenschap af.
Tijdens creatieve ateliers zullen de kinderen dit gemeenschappelijk levensgebied samen delen op materieel en mentaal vlak. 100 deuren zullen ze beschilderen. De deur zet aan tot dialoog en democratie en wordt een concreet voorwerp dat de verbeelding van de kinderen aanspreekt. Andere kinderen zullen dit met hun gelezen gedichtjes en tekstjes opluisteren.De kunstwerken van het museum en een diamontage van deuren uit de hele wereld inspireren hen.

Medewerking van de scholen : Parc Malou en La Charmille van St-Lambrechts-Woluwe, Oscar Bossaert en Swartenbroek van Koekelberg, Saint-Joseph van Ukkel, de kinderen van het Kapp-UCL en van la Petite Maison, alsook scholen uit Népal.

Organisatoren : de Service éducatif et culturel van de Musea, Charline Mahy, beeldende kunstenares en Françoise Tack, fotografe, Wolu-Culture - Cultureel Centrum, de lokake publieke bibliotheek van St-Lambrechts-Woluwe, De Educatieve diensten van St-Lambrechts-Woluwe en Koekelberg, de Wereldconferentie van de godsdiensten voor de vrede WCRP, het Fonds Parvati, Culture et Démocratie, het Maison Internationale de la Poésie en de Magritte-stichting, Charly Herscovici.

Het onverwachte antwoord, René Magritte © Charly Herscovici, 2004.

Met de steun van

Museum voor Oude Kunst
Regentschapsstraat 3 1000 Brussel
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen van 10 u tot 17 u, alle dagen, behalve op maandag
Inlichtingen : Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Museumstraat 9 1000 Brussel
Tel. 02/508.32.11 Fax : 02.508.32.32
www.fine-arts-museum.be - www.wcrp.be (Paroles aux jeunes)